ANTAR
Ser Bułgarski
W bułgarskiej kuchni króluje prostota i wyśmienity smak, a nieodłącznym elementem są pierwszej klasy sery. W Bułgarii królują dwa bułgarskie sery: Sirene i Kashkaval.
Ser Sirene
Nazwa najpopularniejszego białego sera w Bułgarii to nic innego jak tłumaczenie słowa ser – Sirene. Ser ten może przypominać grecki ser feta, wyróżnia go natomiast delikatność i kruchość oraz mniej słony smak. Jest on zaklasyfikowany do serów półtwardych i wyrabiany z mleka bawolego, owczego, koziego i krowiego. Według mieszkańców Bułgarii najsmaczniejszy jest ser bawoli. Ser można wykorzystać do wielu potraw takich jak sałatki, omlety, dodatek do mięs czy farsz a dla mieszkańców Bułgarii jest to główny składnik mnóstwa dań.
Tradycyjnym daniem jest ,,sirene’’ po szopsku – pokrojony w plastry ser układany jest na przemian z pomidorami w specjalnym glinianym naczyniu z pokrywką, posypany ostrą papryczką i zapieczony do zarumienienia. Na wierzch wbija się jajko i piecze do oczekiwanego poziomu ścięcia jajka.
Ser Bułgarski Sierene – produkcja
Proces wytwarzania serów jest taki sam od wielu lat. Mleko zostaje poddane pasteryzacji, a następnie dodawana jest podpuszczka. Podczas tej procedury powstają grudki twarogowe, które są odcedzane z serwatki, następnie zostają sprasowane i skąpane w roztworze soli morskiej (tak zwana solanka). Ostatnim etapem jest proces leżakowania sera, odbywa się to w bukowych beczkach.